Home Welkom bij FLINK! Speuren Gedragstherapie Balancetraining Puppybegeleiding Groepslessen

KVK nr. 69763348    


Tel. +31 (0) 6 300 95 105 of +31 (0) 6 36 29 67 24

Email: jans.jansen@kpnmail.nl

Speuren met uw hond - praktijkspeuren


Sinds 20 januari 2018  ben ik speurhondeninstructeur van het Speurhonden Trainingscentrum (STC) en behoor ik tot één van de gekwalificeerde STC Speurhondenscholen. Meer informatie over het STC en de STC speurhondenscholen vindt u terug op de site: www.praktijkspeuren.nl.


De speurlessen vinden op afspraak plaats, zodat u kunt speuren, wanneer dit voor u uitkomt. Ik speur in de bossen van de Braakman, het bos van Ursel (nabij Maldegem), het bos van Knokke, het bos van Aardenburg en  in het bos van Ryckevelde. In overleg wordt bepaald in welk bos de speurlessen plaatsvinden. Ook speur ik in het bos van Bergen op Zoom, in samenwerking met Tau Track. De afspraken om in Bergen op Zoom te speuren verlopen via Nathascha van der Heijden van Tau Track.  In Bergen op Zoom krijgt u dan les van Nathascha of van mij, afhankelijk van de datum van de afspraak.


Tijdens deze speurlessen leert u op een plezierige manier een ‘vermist’ persoon op te sporen. Iedere hond is uitgerust met een hele goede neus, waardoor ook Speuren een leuke bezigheid kan zijn voor uw hond. Of u nu een chihuahua heeft of een Ierse Wolfshond, het maakt niet uit. Het speuren zit hem niet in de grootte, maar in de neus! We zeggen niet voor niets:


“Groot of klein, voor iedere hond is speuren fijn!”


Zelfs voor een oudere hond is speuren fijn. Het beoefenen van een hondensport is dan niet altijd meer mogelijk, omdat dit niet meer zo goed gaat.  Vaak is dan nog wandelen het enige wat ze te doen krijgen en dat is jammer, want ook een oudere hond werkt nog graag samen met zijn geleider. Zijn neus werkt immers nog steeds als de beste!  

Speuren is een goede en gezonde bezigheid. Samen met uw hond leert u een spoor volgen van een ‘vermist’ persoon. De hond werkt hierbij in een tuig en aan een lange speurlijn.  Na het aanbieden van de geur van de ‘verrmiste’ persoon, gaat de hond samen met u op pad. Als handler heeft u het druk met het observeren en interpreteren van de lichaamstaal van uw hond. U weet de route niet, dus moet u vertrouwen op de neus van uw hond. U leert hoe u de speurlijn moet hanteren en om te gaan met situaties waarin uw hond even het spoor ‘bijster’ is. Ook leert u rekening houden met allerlei weers- en omgevingsomstandigheden, die het speuren lastiger, maar ook leuker kunnen maken. De lessen worden systematisch opgebouwd. Zo wordt er bijgehouden wat er goed en minder goed ging tijdens de speurles, zodat u telkens weer, na een speurles, een stapje verder groeit in het speuren. Zodanig dat  u en uw hond iedere speurles een mooie uitdaging heeft.

De grootste beloning voor de hond is het vinden van het einde van het spoor, dus daar waar de ‘vermiste’ persoon zich bevindt.  Je ziet de hond dan ook, na intensief concentreren tijdens het volgen van het spoor, helemaal ontladen en super enthousiast zijn, als hij het einde van het spoor heeft gevonden.


Een uurtje speuren is ideaal voor het versterken van de band met u en uw hond en voor het versterken van het zelfvertrouwen van uw hond. Daarnaast is het heel goed om de (overtollige) energie van uw hond kwijt te raken.


Wat heeft  u nodig voor het speuren?

- halsband

- speurlijn van 10 meter (ook te gebruiken van mij, als u dit nog niet heeft)

- speurtuig (ook te gebruiken van mij, als u dit nog niet heeft)

- bidon met voldoende water voor de hond

U hoeft geen ervaring te hebben met speuren. Zelfs een pup kan al speuren. De lessen worden aangepast aan de hond en diens geleider. Want geen hond  is hetzelfde. Daarom worden de lessen individueel, of eventueel in een tweetal, gegeven. Dus u kunt ook gezellig met een andere (honden)vriend samen komen speuren.


Lijkt speuren ook iets voor u? Aarzel niet en bel gerust voor meer informatie of voor een proefles.